Motivation – i Corona tider

Lige nu er verden endnu mere uforudsigelig end normalt. At finde vej kan føles som at bevæge sig under to meter mudret vand. Du kan ikke se, hvor du går. Og i morgen ændrer alting sig igen.

Så hvordan bevarer du gejst og momentum hos dine medarbejdere?

Her får du nogle helt enkle greb, der rækker direkte ind i biologien bag menneskelig motivation.

Det er ikke raketvidenskab. Det er til gengæld hjernevidenskab, som du som leder med fordel kan tage med dig – ikke kun her under corona-tæppet, men altid. Vi lover dig, at det både vil øge motivationen, glæden, energien, kreativiteten, samarbejdet og modstandskraften.

Øg niveauet af værdsættelse

Oprah Winfrey har interviewet tusindvis af verdensstjerner og verdensledere, og – på trods af deres åbenlyse succes – spørger de allesammen, om de var gode nok. Hvorfor? Fordi de er mennesker, ligesom alle os andre. Vi kan ikke selv regne ud, om andre sætter pris på os og synes, vi gør det godt. Derfor giver det et kæmpe motivationsboost, når vi får det fortalt – sådan direkte.

I en tid, hvor du ikke møder dine kollegaer og medarbejdere så tit eller så tæt, kan du med fordel sende dem virtuelle HI5s og fortælle, hvad du værdsætter og synes, de gør godt. Det er også en måde at vise ledelsesmæssigt ro og overskud – og det er der i den grad behov for.

Sæt ord på og skab gennemsigtighed 

Helt ærligt, det er vanskeligt at få ligningen til at gå op lige nu. Det ene øjeblik er det bedst at gå til højre, det næste øjeblik er det bedst at træde til venstre. Derfor kan du heller ikke over-kommunikere til dine medarbejdere. Fortæl, hvad du ved – og fortæl også, når der er noget, du ikke ved. Gør dine beslutninger gennemsigtige, det mindsker frygten og øger modstandskraften.

Selv i ubefarede vande må du have et søkort – og findes det ikke, må du efter bedste evne lave et. Kommunikér søkortet (altså planen) klart og tydeligt, og gør det samme igen, når tingene ændrer sig. Det skaber tryghed og ro. Samtidig giver det overskud til at give den en ekstra skalle med opgaverne – og mod til at gøre ting på nye måder.

Involvér og lyt – der kan være guld gemt i krisen

Her i krisen springer nogle med store armbevægelser fra den ene feberredning til den anden, mens andre træder nye stier på en mere stilfærdig måde – begge dele er der masser af potentiale i. Det giver nogle nye ideer, indsigter og erfaringer, som I som virksomhed kan høste frugterne af. Når du som leder har sat kursen, kan du med stor fordel udnytte alle muligheder for at involvere og lytte til medarbejdernes forslag til, hvordan I kommer i mål. Grib chancerne for at tappe ind i nyudviklede kompetencer og frisat potentiale, der kan betyde, at I lykkes på nye og endnu bedre måder – også på den anden side af corona. Den positive sidegevinst er dét motivations-high, der følger med oplevelsen af at være medskaber af løsningerne.

Tjek ind – hyppigt!

Vi er sociale væsner. Det er en urkraft og en motivationsdriver at føle sig som en del af stammen, men for manges vedkommende er den daglige kontakt med ledere og kollegaer sat midlertidigt ud af spillet. Det gode råd er derfor, at du tager initiativ til korte, men hyppige og nærværende virtuelle tjek-ins, hvor I lige ’ser hinanden i øjnene’ og følger op på, hvordan det går, både med opgaverne og med mennesket. Det er ikke kun rart, det øger også både klarhed og effektivitet.

 

Ønsker du værktøjer til at skabe motivation for dine medarbejdere eller kollegaer, så kontakt os her.