Trangen til at ville have ret, behovet for at have kontrol og et dominerende ego er nogle af de snubletråde, der får ledere til at falde på bagdelen ind i fremtiden. Vil du undgå at blive den leder? så læs med herunder.

Snubletrådene er nedarvede reaktionsmønstre fra dengang, vi levede i grotter eller på savannen, og vi falder alle sammen over dem engang imellem. Dengang som nu træder reaktionsmønstrene typisk frem, når der sker noget nyt og ukendt, eller når vi oplever noget som en trussel.

Historien bag

For tusinder af år siden gav det god mening at være selvbeskyttende og søge kontrol. Hvorfor? – fordi livet var et spørgsmål om overlevelse. For ikke så mange år siden kiggede alle til lederen efter ekspertise og rigtige svar på det hele – lederen var stjernen på scenen. I dag er uforudsigelighed, kompleksitet og hurtige forandringer et vilkår. Lederskab bevæger sig i retningen af at lade andre shine, stille flere spørgsmål end man giver svar og give slip på kontrollen.

Udfordringen

Udfordringen er, at den gamle del af vores hjerner er designet til at opfatte kompleksitet, kaos og omskiftelighed som potentielt farlige – den har ikke fulgt med udviklingen. Men hjernen har også en nyere ’afdeling’ (prefrontal cortex), som giver os evnen til selvindsigt og muligheden for at træne vores selvkontrol. Det er godt, for som leder kræver det gode navigationsfærdigheder at undgå at spænde ben for sig selv og andre.

Så hvordan undgår du at falde (alt for ofte) over de tre snubletråde?

Trangen til at ville have ret

Mange er blevet ledere, fordi de var den bedste sælger, indkøber, teknikker eller hvad deres fag nu oprindeligt var. Og efterhånden som de stiger i graderne, bliver de typisk mødt af tilsvarende stigende grader af nik og pleasende tilkendegivelser. Det kildrer trangen til at have ret. Det føles rart at have ret. Problemet er bare, at når man tror, man har ret, så får man de her kæmpestore skyklapper på, så man ikke kan se det, der modbeviser én. Man lukker døren til den åbenhed og nysgerrighed, der er to af de vigtigste redskaber for den moderne leder.

Sådan slipper du trangen til at ville have ret

For at liste udenom snubletråden kan du sørge for at omgive dig med vidt forskellige mennesker af forskellig alder og forskelligt køn. Trangen til at have ret forstærkes nemlig, hvis du sidder i et ekkokammer med folk, der ligeså godt kunne være dit spejlbillede. Og spørg dig selv: Hvad kunne ellers være sandt eller rigtigt her? Så ofte som muligt. Stil også spørgsmålet højt, så andre kan byde ind med nye informationer og ideer – vi har brug for kollektiv visdom. Jo mere du stiller store, tanke-provokerende spørgsmål, jo mere fremtidsrelevant er du.

Behovet for kontrol

Innovation, hurtig tilpasning og kompleks problemløsning er i stigende grad konkurrenceparametre. Ingen kan skabe løsningerne alene. Beslutningsmandat, ansvar og kompetencer bevæger sig mere og mere ud i virksomhedernes forskellige led, fremfor alene at hvile på ledelsens skuldre. Her kan mange ledere slå sig på behovet for kontrol. Fordi processerne ikke kan planlægges i detaljer på forhånd, og de gode resultater ikke kan forudsiges. Og det driller hjernen og føles træls, hvis opgaverne ikke bliver løst sådan, som man selv ville havde gjort det. Til at starte med i hvert fald, for det kan være ganske befriende og give en masse nye indsigter at kravle ud af kontroltårnet.

Sådan slipper du kontrollen

Hvis du gerne vil slippe kontrollen lidt, kan du med fordel starte med at kigge på de gode, dygtige mennesker, du har omkring dig. Hav tillid til, at de gør deres bedste – og både har lyst og evner til at tage ejerskab, hvis de får mulighed for det.

Klare og kendte mål og formål gør det nemmere for dig at give frihed til at andre kan træffe begavede beslutninger og handle hensigtsmæssigt på vejen derhen, mens du selv fungerer som vejleder.

Det lyder enkelt, men vores erfaringer er, at det ikke altid er så nemt, som det ser ud. Så husk, at små skridt også er skridt, og de positive gevinster forsvinder ikke, selvom du ikke tager syvmileskridt. Hvis du siger højt, hvad du arbejder på og involverer andre i din udviklingshistorie, bliver det lettere – og så er det bare sjovere at grine sammen med andre, når man falder pladask på maven over snubletråden.

Et dominerende ego

Ego er en form for indre advokat, der forsvarer os, retfærdiggør vores adfærd, bryder ind med skarpe kommentarer og placerer skylden for fejl og mangler andre steder. Når ego bliver for overbeskyttende, forhindrer det os i at lære af vores fejl. Det sender typisk vores adfærd i den stikmodsatte retning af, hvad der er hensigtsmæssigt.
Vi har givet ego-advokaten navnet Mr. Cover My Ass, for det er præcis dét, ego gør. Og når ego har fået et navn, er det lidt nemmere at holde det i skak.

Modgiften til et dominerende ego

I vores arbejde med ledere, har vi opdaget, at modgiften til ego er at udvikle en opmærksomhed og forståelse for, hvad der er på spil. Du kan ikke forandre dét, du ikke ser. Du må ”see more to be more”. Derfor er det et stærkt redskab at træne din opmærksomhed i situationer, der irriterer dig. Det er typisk, når du bliver irriteret, at ego sætter sig godt til rette i førersædet. Når du opdager det, kan du tage poweren tilbage og bede Mr. Cover My Ass (eller hvad du nu kalder dit ego) sætte sig ned og klappe i.

En enkel, men effektiv nøgle til at tage poweren tilbage er, at trække vejret helt ned i mavsen et øjeblik. Det ændrer kemien i din hjerne og i hele din krop. Det giver dig mulighed for bevidst at vælge at gå en anden og mere hensigtsmæssig vej. Har du mod på mindfulness, vil det være et endnu stærkere redskab.

Få fat i de rette værktøjer

Leder du efter de rette værktøjer til at navigere igennem din hverdag som leder, så kontakt os her og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at blive en bedre leder!