Ledere har i årevis øvet sig i forandringsledelse overfor andre, men hvor forandringsdygtige er de reelt selv under komplekse og skiftende omstændigheder? Hvor forandringsdygtig er du?

Hvis du er som de fleste, så har du det egentligt bedst med at kunne forudsige morgendagen og vide hvordan, du skal løse dine opgaver. Alene ordet forandring udløser hos mange samme intuitive reaktion, som opkast og smerte gør.
Men hvis vi kigger bare 10 år tilbage, så er der sket fantastisk mange forandringer, som vi aldrig ville have gættet på, ville ske så hurtigt. Og det er nok sikkert at sige, at de næste 10 ikke kommer til at blive stille og rolige år. Så der er al mulig god grund til at være – eller blive – en forandringsdygtig leder.

At være en forandringsdygtig leder betyder, at man kan rumme kompleksitet, navigere under skiftende forudsætninger og med vilje skabe fremtiden.
Javel, jo, men hvad kræver det?

Først og fremmest

kræver det et mindset af nysgerrighed og mod. Nysgerrighed fordi forandringer ikke handler om en helteaktioner, men om at søge ny information, nye oplevelser og udforske bedre måder at gøre på. Og mod fordi det at gribe en mulighed kan være et spring ud i det uvisse.

Mange af verdens livsændrende forandringer, fra opfindelsen af hjulet til kunstig intelligens og selvkørende biler, har én ting til fælles: De er resultatet af nysgerrighed og mod til at søge muligheder hver gang konteksten ændrer sig. Præcis som en bokser, der ser sin modstanders offensiv som en mulig åbning, der skal steppes ind i og udforskes.

Og så kræver det nogle træningsstrategier. I det hele taget er træning alfa omega, hvis du vil blive forandringsdygtigere. Træning, træning, træning.
Træning kan foregå i helt lille skala og stadig have kæmpestor effekt på din forandringsdygtighed – på din nysgerrighed og på dit mod. Her er et par forslag:

Gør noget nyt hver dag

Kør en anden vej hjem. Spis noget, du aldrig har prøvet før. Se en film eller en tv-udsendelse, du ikke selv ville have valgt. Vær den sidste til at sige noget på mødet. Tal med en fremmede. Lær at sige: Godmorgen og godnat på 3 forskellige sprog. Spis middag med bind for øjnene. Læs den nyeste bog om fremtidsledelse. Mulighederne er uendelige.

Generér alternativer

Inden du går i handlingsmode og gør som du eller I plejer – på arbejdspladsen eller hjemme – så find på nogle alternative løsninger eller måder at gøre på. Måske finder du guldkorn. Måske ikke. Øv dig i at elske begge dele. Om ikke andet, så fordi, du lærte noget nyt.

Leg med fremtiden

Hvordan vil du elske, at dit liv ser ud om 5 år? Hvis du kunne få tre ønsker til nye færdigheder opfyldt, hvad skulle det så være? Hvad kunne du godt tænke dig, at dine medarbejdere og dine kære vil sige om dig, den dag du ikke er her mere? Hvis du blev præsident i USA, hvad ville du så ændre? Hvad nu, hvis du ejer din sidste bil lige nu? Hvad er det bedste spørgsmål om fremtiden, du kan stille dig selv?

Stil spørgsmål til din hverdag

Hvilken af dine opgaver, er du særlig nysgerrig på i dag? Hvad er den ene ting, du normalt tager for givet, som du vil stille spørgsmål ved eller undersøge værdien af i dag? Når du bliver irriteret, hvad er det så inde i dig selv, der er på spil?

Harvard-studier viser, at når du laver små træningssessioner i forandringsdygtighed, kan du skabe målbare stigninger i antallet af nye vinkler og værdifulde løsninger, du bringer i spil på jobbet. Med den sidebonus, at du reagerer mindre defensivt på udfordringer, uforudsete forandringer og setbacks. Dét er like med like på.

Så vil du være forandringsdygtig eller forandringsfrygtsom? Kontakt os her i dag og hør mere!